Over Sollya

Ontstaan

Plantenkwekerij Sollya ontstond in 1991 in Sint-Andries Brugge. Een uit de hand gelopen hobby. Vanaf 1996 in Hertsberge, tot 2007, toen de kwekerij om diverse persoonlijke redenen stopgezet werd.

Nochtans ben ik altijd blijven planten verzamelen, testen, kweken, opnieuw puur als hobby. Mijn contacten met kwekers/breeders in binnen- en buitenland bleef ik behouden. Mijn bijzondere dank gaat hierbij uit naar Luc Klinkhamer, die me bij die contacten aanbeval.

Assortiment

In de kweek/verkoop focus ik op vaste planten. Zoals vroeger: planten met lange sierwaarde, door bloei of door bladvorm of kleur. Voor zon en halfschaduw. Kuip- en balkonplanten passioneren me nog, maar dan voor eigen gebruik. Hoewel ik soms wel een paar stekjes heb/zal hebben. En je kan ze hier ook bewonderen. Ik experimenteer ook met de ‘twijfelgevallen’, waarvan er toch wel veel zijn die het al vele winters overleven. Standplaats en bodem, eventuele afdekking spelen hierbij een rol.

Kwekerijtuin

‘Sollya’ is een kleinschalige kwekerij, waar elke plant door mijn handen gaat, van stek of jonge plant tot volgroeide plant. Van zodra mogelijk of als er voldoende plaats is, in 1 of 2L pot.

Het was mijn streven om alle planten uit het assortiment ook uit te planten op de kwekerij, zodat de liefhebber/klant kan zien hoe een plant uitgroeit in volle grond. De plaats begint krap te worden, dus stilaan gebruik ik ook grote 10 liter potten om voorbeeldplanten op te kweken.

In elk geval loont het de moeite af en toe eens langs te komen om te kijken hoe planten het in elk seizoen doen (interessant voor mensen die hun tuin nog moeten aanleggen of van plan zijn een extra border aan te planten). Graag geef ik daarbij advies.

Ik ga regelmatig op zoek naar nieuwigheden, of gewoon klassieke of vergeten goede planten, en test deze dan ook zoveel mogelijk uit. Op die manier kan ik de klant laten delen in mijn ervaring.

Het is niet de bedoeling (ook niet mogelijk) om 30 soorten Echinacea of Aster op te nemen in het assortiment. Ik selecteer soorten op hun degelijkheid, en een lange sierwaarde, hetzij door lange bloei en / of door een mooi blad. En uiteraard ook uit persoonlijke smaak, want boven al is en blijft dit vooral een hobby voor me.

Opening

Dit jaar, 2024, zal de kwekerij open zijn op zaterdag (op 1 na, tijdens weekend Beervelde, 11 mei) in APRIL en MEI. In april en mei alsook rest van het seizoen ben je welkom op afspraak.

18-19 mei is de kwekerij het hele weekend open.

De kalender voor september-oktober heb ik nog niet. Er komt wel een Open weekend op 31 augustus/1 september. Ideale periode omdat er dan veel planten (opnieuw) bloeien na verpotting. Het vroege najaar (september-medio oktober) is ook ideaal om te planten (indien niet te droog) omdat de grond dan nog wakker is, en de planten goed aanslaan voor de winter.

Agenda 2024

6 april heropening (open elke zaterdag in april-mei uitgez. 11 mei)

Open weekend: 18-19 mei en 31 augustus-1 september.

Zaterdag 21 en 28 september