Over Sollya

Ontstaan

Plantenkwekerij Sollya ontstond in 1991 in Sint-Andries Brugge. Een uit de hand gelopen hobby. Vanaf 1996 in Hertsberge, tot 2007, toen de kwekerij om diverse persoonlijke redenen stopgezet werd.

Nochtans ben ik altijd blijven planten verzamelen, testen, kweken, opnieuw puur als hobby. Mijn contacten met kwekers/breeders in binnen- en buitenland bleef ik behouden. Mijn bijzondere dank gaat hierbij uit naar Luc Klinkhamer, die me bij die contacten aanbeval.

Assortiment

In de kweek/verkoop focus ik op vaste planten. Zoals vroeger: planten met lange sierwaarde, door bloei of door bladvorm of kleur. Voor zon en halfschaduw. Kuip- en balkonplanten passioneren me nog, maar dan voor eigen gebruik. Hoewel ik soms wel een paar stekjes heb/zal hebben. En je kan ze hier ook bewonderen. Ik experimenteer ook met de ‘twijfelgevallen’, waarvan er toch wel veel zijn die het al vele winters overleven. Standplaats en bodem, eventuele afdekking spelen hierbij een rol.

Kwekerijtuin

In 2020, na ingrijpende werken door Aquafin, in een deel van mijn tuin, moest ik nieuwe borders aanleggen. Zo kreeg ik de kriebels weer te pakken en besloot per 1 januari mijn ondernemingsnummer weer op te nemen. Gezien het een covid-jaar beloofde te worden, heb ik me toegelegd op vermeerderen en kweken van planten, zonder verkoop.

Die werken hebben wel de waterhuishouding in mijn tuin en een aantal percelen in de buurt grondig verstoord, met ‘overstromingen’ tot gevolg (ondanks het feit dat we ‘hoog’ liggen: ‘HertsBERGE’). De opdrachtgevers weten natuurlijk weer nergens van en ontduiken hun verantwoordelijkheid, dus veel werk en proberen nodig om het alsnog gecorrigeerd te krijgen. Daar gaan we nog een tijdje mee bezig zijn.

Opening/start verkoop

De vorig jaar vermeerderde/omgepotte planten groeiden net voor de recente vorstperiode mooi bij, na een korte pauze gaat dit verder.

Klaar om de deur open te gooien. 15-16 april is iedereen alvast welkom.

Intussen heb ik al een mooi assortimentje / aantal planten, klaar voor de verkoop. De Ledendag van de Vlaamse Vaste Plantenvereniging op 5 september in Beringen-Paal krijgt de primeur, dan stel ik mijn planten weer aan de liefhebbers voor. Waarschijnlijk organiseer ik begin oktober een open weekend, later meer daarover via deze website.

In de mate van het mogelijke kweek ik de planten in iets grotere potten. De meeste planten staan in (eiland)border uitgeplant. Deze borders zijn op hun mooist van juni-augustus. De voorjaarsbloeiers worden al voldoende gepresenteerd. De kwekerij zal trouwens maar vanaf april open zijn, zodat ik genoeg tijd heb om zelf zoveel mogelijk te vermeerderen/op te kweken.

Vanaf dan is het ook mogelijk – op afspraak (in mijn hoofdberoep, buschauffeur, heb ik een erg onregelmatig uurrooster) – de kwekerij te bezoeken van begin april tot einde oktober. Helemaal ‘af’ is die nog niet, de doorstart zal voor 2022 zijn. Maar de planten, zijn er. En dat vinden wij, plantengekken, het belangrijkste!

Afspraak wel liefst via email of messenger, beroepshalve (buschauffeur) kan ik geen telefoons aannemen en terugbellen ’s avonds na het werk zit er ook niet echt in. Koen.delaey@skynet.be of koen@sollya.be

Een voorlopige, nog onvolledige lijst, wordt eerstdaags gepubliceerd.

Ik hoop vele van mijn vroegere vertrouwde klanten terug te zien, en vele nieuwe plantenvrienden te ontmoeten. Klaar voor Sollya 2.0 !